Duurzaamheid
Duurzaam Daadkrachtig Doppio
Duurzaam is een leeg begrip als je het niet concreet maakt. Bij Dientje Cafe staat duurzaam niet synoniem voor eco of groen, maar voor een manier van werken waarbij de visie op de toekomst gericht is. We vinden dat je als onderneming de verplichting hebt om duurzaam te werk te gaan.
Groene stroom, spaar/ledverlichting, zoveel mogelijk eerlijke producten inkopen zijn logische keuzes, die je als organisatie meeneemt in elke beslissing je maakt. Duurzaamheid betekent bij Dientje Cafe niet sturen op keurmerken en logo’s maar keuzes maken die voor gast, ondernemer en andere stakeholders op de lange termijn beter zijn.
Wij zien duurzaamheid als een boeiende reis die nooit haar bestemming bereikt. Continu streven wij naar innovatie en verbetering, met soms bijzonder leuke details als gevolg.
Milieu
Energie
Wij streven er naar om 100% groene stroom in te kopen voor onze vestigingen. Op dit moment is meer dan 90% van de ingekochte energie groene stroom of gas met CO2 compensatie. Al in 2007 openden we onze eerste vestiging met zero emission en zero incandescent lightbulbs. De meeste vestigingen zijn zelfs vrij van gasaansluiting, en dus 100% gevoed met groene energie.
Daar houdt het voor ons niet op. Waar het mogelijk is zijn onze vestigingen voorzien van een vooruitstrevend klimaatsysteem met warmtepomp. Deze warmtepomp is in staat zeer hoog rendement (COP hoger dan 400%) te halen en tegelijkertijd een heerlijk klimaat te realiseren.
LED - Vele vestigingen zijn voorzien van vele innovaties. Zo ook led verlichting. Al onze verlichte letters aan de gevels zijn voorzien van LED verlichting. Zo zijn er al meer dan 5000 LEDs verwerkt in onze vestigingen.
Afval
Op dit moment zijn wij trots op een kleine innovatie, die voor ons groots is. Ons theezakje is sinds 2010 100% biologisch afbreekbaar. Niet alleen de piramide, maar ook het touwtje en label zijn gewoon afbreekbaar. Das niet alleen goed voor het milieu, maar ook handig. Zo kan ie nu gewoon bij het GFT.
Kleine details
- Onze draagtassen zijn van papier en kunnen na gebruik bij het oud papier. Of aan de muur, of om je schoolboek.
- Onze to-go bekers zijn 100% recyclebaar, maar het kan nog een stap verder; zelfs ons mondgeblazen glazen servies is 100% recyclebaar.
- Onze balpennen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic (van planten, niet van olie).
- Ons briefpapier is zelfs gemaakt van afvalhout
Gemeenschap
Lokaal
Suiker
Als duurzaam bedrijf zetten wij ook in op lokale maatschappelijke verantwoordelijkheid. Nu is dat met koffie iets complexer (koffie komt vooral uit Africa, Zuidoost-Azië en Zuid- en Midden-Amerika), maar met vele andere grondstoffen kan dat prima. Suiker is daar een voorbeeld van. Zo komt onze suiker gewoon bij Nederlandse boeren vandaan. Dit is niet alleen goed voor de lokale welstand, maar dit scheelt ook enorm in de CO2 footprint die wij als bedrijf hebben. Omdat sommige van onze gasten graag de keuze hebben tussen gewone suiker en fairtrade suiker, hebben we sinds 2015 ook bio fairtrade rietsuiker in ons assortiment opgenomen. Hierdoor steunen wij ook boeren aan de andere kant van de wereld en zo hoef jij je bij Dientje Cafe niet druk te maken over de suiker die jij het allerliefste in je koffie of thee hebt.
Melk
Onze verse volle melk komt van Nederlandse weidekoeien. En niet alleen omdat deze koeien Nederlands loeien, maar omdat ze erg lekkere melk maken, en daar zijn we trots op. Door de korte afstand in productketen waarborgen we een zo laag mogelijke CO2-reductie.
Wereldwijd
Chocolade
Onze chocolade napolitans zijn fair trade gecertificeerd en bevatten bovendien een hoog cacaopercentage. Dat geeft ze niet alleen een goed gevoel, maar ook een onweerstaanbare smaak.
Koffie
Hoewel op dit moment ruim meer 70% van onze koffie's uit ons aanbod, Max Havelaar Fair Trade, Rainforrest Alliance, Utz, Organic, dan wel EKO gecertificeerd zijn, streven wij naar beter dan fair trade of biologisch alleen. Kwaliteit staat bij ons voorop. Op dit moment staat de fairtrade naam onder druk in europa met betrekking tot koffie. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste omdat er drie verschillende organisaties zijn die opkomen voor de minimumprijs voor de koffie voor de boer. Alle drie organisaties hebben hun eigen regels, ook met betrekking tot de geldstroom. Zo zijn wij geen voorstander dat er fairtrade geld in Nederland blijft hangen aan overhead, marketing of ander werk wat niet naar de boer gaat.
Daarnaast zegt fairtrade alles over een eerlijke prijs voor de boer, maar niets over kwaliteit. Nadeel is dan ook dat er inferieure kwaliteit koffie onder dezelfde labels gevoerd kan worden als hoogwaardige koffies. Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil. Op dit moment zijn er een aantal initiatieven bezig die verder kijken dan de juiste prijs voor de boer. Immers, alleen de boer zijn inkomen beschermen is praktisch als je inferieur bulk produceert en toch een minimum prijs wilt, maar niet heel handig als je in onze kwaliteits-niche zit en met hetzelfde label genoegen moet nemen.
Een mooi voorbeeld van een goede ontwikkeling is CoE ofwel Cup of Excellence. CoE is een organisatie die per deelnemend land onder stricte voorwaarden een openbare veiling organiseert voor ingezonden, én superieur bevonden koffies. De jury bestaat uit professionals uit de koffiebranche van over de hele wereld. Deze veiling kan iedereen lid van worden en op inschrijven. Vooraf ontvang je desgewenst samples en vanuit de organisatie is er waarborgen voor een gesloten lot (kavel). Op deze manier weet je precies wat er geveild wordt, maar ook wat de rest er voor over heeft. Deze champagne van de koffie's leveren tot meer dan 120 euro per kilo (voor de ongebrande, groene boon) op. Ook de runner-up's zijn erg interessant voor inkopers. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website van CupofExcellence.org
Heb je een idee om ons nog duurzamer te laten ondernemen? We horen graag van je!