Ons nieuwe logo

Cafetière - French Press

cafetiere benodigdheden

Koffie maken met een cafetière

De cafetière, ook wel bekend als de French Press ofwel drukpot. Je komt hem overal tegen. Koffie maken met deze pot is simpel, toch? Nou, ja, maar een beetje kennis en uitleg over de pot kan er voor zorgen dat de koffie die eruit komt nog beter smaakt. Wil je er direct één bestellen, dat kan hier.


Hoe kwam die drukpot ter wereld? Wat dacht je van deze vraag: Welke kwam eerst, de vacuümpot of de drukpot? Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar de cafetière kwam later. Het is een veel simpeler ontwerp, maar er waren wel problemen. Rond 1840 waren de systemen met de zuiger en het filtertje er wel. Maar de techniek om de zuiger sluitend te krijgen tegen de kan bestond nog niet. De eerste franse modellen hadden daarom maar beperkt succes. In het begin van de 20ste eeuw werd de cafetière onder de naam cafeolette bekender en wijder verspreid. Rond 1930 kwam Melior met een model van staal met een rvs filter. Bodum kwam daarna met het huidige design, bestaande uit een glazen kan met een stalen frame.

Het belangrijkste voor een goede koffie uit de cafetière is, schoon gereedschap, schoon water met de juiste temperatuur en goede (verse) koffie met de juiste maling. Houd vooral de kwaliteit en versheid in je achterhoofd als je koffie koopt! Er is niets in de cafetière dat van slechte maling een goede of vergelijkbare kwaliteit koffie kan maken ofwel bereiden.
Met een cafetière is de korrelgrootte van de gemalen koffie net zo belangrijk als bij espresso. Het grote verschil is, dat je uniforme grove korrels wilt, in plaats van fijne maling. Vermijd het gebruik van messenmalers. Goedkope (messen)malers kunnen geen van beide; ze geven je een mix van grote en kleine korrels. Gebruik in plaats daarvan een molen met maalschijven.

Het type filter is uiteraard ook bepalend voor de maling. Nylon filters kunnen fijner, maar vereisen nog steeds grover dan snelfiltermaling. Metalen filters vereisen een grove maling, ongeveer zo grof als de peper uit de pepermolen in zijn grofste stand. De grove maling zorgt niet alleen voor een betere koffie, maar ook dat je gemakkelijker de zuiger naar beneden drukt. Andere kwaliteitsverhogende factoren zijn de zuiverheid van het gebruikte water, de versheid van de bonen en natuurlijk hoe schoon de cafetière is.

Voor de cafetiere heb je het volgende nodig

  • De cafetiere
  • keukentimer met seconden / smartphone met stopwatch of iets wat in de buurt komt
  • kopjes
  • weegschaal (digitaal!)
  • koffiemolen
  • de juiste koffie (vers!)

 

Stap 1 - Klaar voor de start

waterkan
Zet de ketel met water aan. Zorg dat je genoeg water kookt.

Stap 2 - Voorverwarmen (optie)

pre-heat-cafetiere
Giet de cafetière en de kopjes vol met heet water en laat dit 30 seconden rusten zonder de plunjer in de pot te doen. Leeg de cafetiere, en droog af.

Stap 3 - Grindin'

maling-grofste
Maal de koffie grof (geen filtermaling gebruiken, dat is te fijn), ongeveer grove peperkorrels. Doseer ongeveer 8,5 gram voor 120 ml koffie. Als je sterker wilt, kun je de verhouding iets opschroeven.

Stap 4 - Opschenken

cafetiere-verhouding
Na het doseren van de koffie in de cafetière kun je gelijk beginnen met opschenken. Het water moet rond de 92 graden zijn (niet kokend). Als je geen thermometer hebt, dan kun je aanhouden dat het water minimaal 1 minuut van de kook af moet zijn. Zorg dat je met een constante straal schenkt en alle koffie goed nat wordt. Tip: maak cirkels met de straal over het koffiebed. Start de klok.

Stap 5 - Stir it baby

roeren
Roer het mengsel als de klok op 1 minuut staat een paar keer voor een betere verzadiging. Het liefst met een houten staaf. Dit zorgt voor een gelijkmatige extractie.

Stap 6 - Plaats deksel

plunjer-vergrootglas
Je plaatst het deksel met de plunjer na het roeren op de pot. De plunjer hoeft nu nog niet naar beneden. Zorg dat je het deksel goed uiltijnt met de uitloop.

Stap 7 - Even pauze

timer-300
Een pot heeft genoeg aan ongeveer 3 minuten. Mocht je nog heet water in je kopjes hebben, dan kun je ze nu legen.

Stap 8 - Plunjer omlaag duwen

plunjer-beneden
Zorg dat je er rekening mee houdt dat de zuiger/plunjer gelijkmatig en vooral recht naar beneden gaat. Anders kan er koffiedik ‘lekken’. Doe dit het liefst met twee handen; één aan het deksel van de pot, de ander op de plunjer. Druk met beleid, iets meer dan het gewicht van je hand zou voldoende moeten zijn.

Stap 9 - Meteen uitschenken

uitschenken
Schenk de cafetiere meteen uit in de kopjes. Als je te veel hebt gezet en het even wilt bewaren, kun je het beste een (voorverwarmde) thermoskan gebruiken. In de cafetière zelf wordt koffie snel koud en vies.

Have fun!

doppio social media icons facebookdoppio social media icons linkedindoppio social media icons twitter

Contact

Dientje Cafe Hoofdkantoor
Tel: 0513 - 419 363

Dientje Cafe Franchise
Tel: 0513 - 419 363

Dientje Cafe Zakelijk en Webshop
Tel: 0513 - 820 138

(van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-17.00 uur)

Doppio Winnaar AD koffietest 2008

Doppio Wint Jonge Ondernemersprijs 2010

doppio award 4

doppio award 6

doppio award 7

doppio award 8