Jouster Duo verovert koffiemarkt (Friesch Dagblad)
Meta Groot Antink
Vijfentwintig en zevenentwintig jaar zijn ze, de directieleden van Dientje Cafe. Ondanks hun jonge leeftijd bestormen ze vanuit het Jouster hoofdkantoor de Nederlandse koffiemarkt. In augustus opent de vierde vestiging haar deuren in de Utrechtse Shopping Mall. Volgend jaar is Leeuwarden aan de beurt.
Dientje Cafe is afgeleid van ‘dubbel’ en refereert aan de dubbele espresso die in Italië zo populair is. In de vestigingen van de Dientje Cafe, waar zowel koffie, thee als broodjes worden geserveerd en afgehaald, is het Italiaanse accent merkbaar in het hippe interieur en de mooie spullen. Maar ook in de inhoud van het kopje, want de exclusieve koffiebonen en theebladeren worden rechtstreeks uit Italië geïmporteerd.
Aan het hoofd van Doppio staan Peter van Eijl (25) en Jonathan Teoh (27). Van Eijl startte in 2007 met zijn eerste espressobar, nadat hij in Amerika de kunst van de koffie als lifestyle ontdekte. Een jaar nadat Groningen zijn eigen Doppio kreeg, won de keten de koffietest in het Algemeen Dagblad. Dat was weer aanleiding tot een andere opdracht om binnen vijf weken een koffiecorner op te zetten in het Rotterdamse Ronald McDonald Huis, vlakbij de Erasmus Universiteit en het Sophia Kinderziekenhuis. ,,Ons doel is om twintig zaken in vijf jaar tijd op te zetten. In franchisevorm, want dat kunnen we zelf natuurlijk nooit allemaal in de hand houden”, vertelt Van Eijl.
Vers of vers
Het beleid is om daarbij niet uit te gaan van de kosten, maar uit te gaan van de consument. ,,En dan ook echt. Kijk hoe belangrijk koffie in Amerika is. Zoveel soorten, zoveel smaken. Alles vers gebrand en helemaal afgestemd op jouw smaak. Als je dat doet, maakt het niet meer uit of het tien of twintig cent duurder is dan een middelmatige kop koffie. Koffie drinken moet echt een feestje zijn, dat is onze gedachte.”
Dat feestje kan genuttigd worden in de espressobar, maar ook meegenomen in een kartonnen beker. ,,Helemaal à la Sex and the City. In Rotterdam gooide de jeugd hun chocolademelk in onze bekers, dat gaf meer status”, verhaalt Van Eijl. Die bekers zijn daarom van hoogwaardig materiaal. ,,Duurzaam en zo clean mogelijk, maar wel chic. Dat is onderdeel van de beleving. Tegelijk moet de kwaliteit zelf tastbaar zijn, proefbaar dus. Daarom is een zak koffiebonen uit ons magazijn maximaal zes weken oud, ook al is die zak in theorie een jaar houdbaar. Vers of vers, dat proef je echt wel.”
Het is ook de beleving die ervoor zorgt dat de Nederlandse consument een blokje om gaat voor zijn beker koffie. Van Eijl: ,,Samen met je klant of collega, en dan door naar je vrienden of een bespreking. In Amerika halen ze koffie van buiten het kantoor. Gewoon omdat het zoveel lekkerder is.”
De afstand die de klant bereid is af te leggen, is wel beperkt. ,,De locatie is allesbepalend. Wij mikken op een stroom van kosmopolieten, wereldburgers. Hun leeftijd varieert van jong tot oud, het gaat erom dat die mensen durven te genieten. Uiteindelijk is de markt veel groter dan alleen die doelgroep. Want iedereen is bereid om een beetje extra te betalen als de beloning in smaak maar groot genoeg is.”
Met de moderne marktgegevens kan Van Eijl precies in kaart brengen waar veel mensen komen. ,,Dat hoeft dus niet in de binnenstad te zijn, maar kan ook op een route van parkeergarage naar kantoren zijn. Zit je twintig meter buiten die route, dan val je buiten de boot. Die grens ligt vaak heel scherp.”
Van Eijl, geboren in Sint Anne en getogen in Joure, opent eind 2011 de eerste Friese vestiging in Leeuwarden, als een van de twee horecazaken in het nieuw te bouwen Zaailand. Tot die tijd opent Doppio zaken in Haarlem, Hilversum en Utrecht. En hebben de directeuren de gelegenheid om de snel gegroeide organisatie verder vorm te geven. Naast de espressobars zijn er namelijk de groothandelfunctie en het trainingscentrum in Joure, terwijl het personeelsbestand is gegroeid naar 45 mensen, inclusief bedienend personeel en franchisenemers.
Thirth place
De expansiedrift van Doppio betreft niet alleen de keten maar de hele koffielifestyle, daarvan is Van Eijl overtuigd. ,,Coffee-to-go is in opkomst, maar dan moeten we er wel nu bij zijn. De tijd dat de gootsteen de grootste afnemer was van koffie, is in elk geval voorbij. Veel mensen zijn ook al moe van de Senseo-smaak. Thuis neigt men meer naar versgebrande koffie uit luxe volautomaten. Die mensen nemen buitenshuis ook geen genoegen meer met een middelmatige kop koffie. Kijk bovendien eens hoe mobiel mensen zijn in hun werk. De espressobar is de ideale thirth place: geen woonkamer, geen kantoor, maar een plek waar je bewust gaat zitten om met vrienden, alleen of met zakenrelaties te genieten. Met koffie, dus.”